Galen i det spanska köket

09 February 12


I årets första nummer av Icon Magazine skriver jag om det spanska köket efter El Bulli, restaurangen som nu är stängd men som i många år toppade matkritikernas lista över världens bästa restauranger. Reportaget blev till efter en lång resa genom Spanien i somras. Nu har jag lagt ut reportaget här på min hemsida. Nedan kan du läsa ett citat.


"Paco Pérez gör som många andra samtida spanska kockar.
    Han dekonstruerar och blickar utåt.

    Desserten "Bär med färskostglass" är mest intressant.
    Rätten låter kanske tråkig men den är att betrakta som en modern spansk klassiker. Den skapades av landets gastronomiska nestor Juan Mari Arzak i slutet på 1970-talet och sägs vara anledningen till att han fick sin andra Michelinstjärna 1977.
    På den tiden var rätten revolutionerande.
    Glass gjord på ost?
    Superknäppt, men ack så gott, utbrast dåtidens gäster och kritiker.
    Många år senare gjorde Ferran Adrià couscous av blomkål, helt enkelt genom att bryta blomkålsblommorna i minimala bitar. Jag åt rätten på El Bulli på 1990-talet, under ett kaotiskt besök som slutade med att jag och mitt svenskt berusade sällskap drack orujo på stranden till soluppgången.
   Paco Pérez tolkning av Juan Mari Arzaks klassiska dessert består av att han frusit björnbär och hallon och sedan minutiöst plockat sönder bären membran för membran, på samma vis som Ferran Adrià gjorde med blomkålen. Paco Pérez serverar sedan membranen med Juan Maris glass, och resultatet blir något som kan liknas vid en iskyld bärcouscous omgiven av hela björnbär och hallon."

Kommentarer (0)