Jordstorm ''Energiskt och väloljat''

01 December 14

"Bra tempo, välnyanserat mörker och en klassisk mördarjakt. Den döda zonen har läst Jordstorm, Mons Kallentofts nya Malin Fors-deckare.

En död man, en flicka levande begravd. Mörker, misär och helvete. Mons Kallentofts Jordstorm vräker på med desperation redan från början. Boken är den åttonde i serien med Malin Fors och även om jag läst långt ifrån alla inbillar jag mig att den är mörkare än de tidigare.

Det är i jakten och i fångenskapen som essensen i berättandet kommer fram. Malin Fors, kollegorna, den begravda flickan; en treenighet i rå desperation. Kallentoft driver upp tempot, ordväxlingarna är korthuggna, rappa. Kapitlen korta, aggressiva. Utredningen pressad. Upptäckterna ständiga, men inte tillräckligt stora. Frågorna staplade på rad.

Aldrig stiltje.

Det är drivet framåt som överrumplar mig mest; stundtals är det renodlat thriller-driv i scenerna. Kanske är detta ett resultat av att Kallentoft samtidigt som arbetet med Jordstorm också arbetat med nya serien Zack (tillsammans med Markus Lutteman, min anmärkning).

Oavsett är det tydligt att berättandet är både energiskt och väloljat. Karaktärerna känns vältecknade och emotionellt såriga, storyn naturligt stark – starkare eftersom traditionella deckarelement som utredningar och förhör blandas upp med en thrillertypisk ”kamp mot klockan”-känsla; hinner Malin Fors och hennes kollegor hitta den begravda flickan innan det är försent?

Det har sagts förut – och kommer sägas igen – att jag inte är en notorisk anhängare av svensk kriminallitteratur. Allt för ofta är genren för mallad, förutsägbar. Men inte här, inte nu. Jordstorm är så bra du kan få en svensk deckare just nu. Överraskande bra."

''Mons Kallentoft är just nu den mest spännande svenske deckarförfattaren''

20 November 14

Två nya recensioner har kommit av Jordstorm. Nerikes Allehanda skriver "Mons Kallentofts erkänt våldsamma deckare är snyggt förankrade i sin samtid."


Östra Småland avslutar sin recension "Hatten av igen för Kallentoft" så här:
   "Mons Kallentoft är just nu den mest spännande svenske deckarförfattaren tillsammans med paret Roslund/Hellström. Han är begåvad med en alldeles speciell röst i sina berättelser.
   För även om vi känner igen stilen, Linköping ligger där stan ligger och huvudpersonerna i polishuset i stort sett är de samma bok efter bok, är det ändå en helt ny berättelse som kommer med ett års regelbundenhet.
   Så hatten av än en gång för Kallentoft. Finns suget efter en riktigt spännande bok i höstmörkret så är det bara att ge sig in i Kallentofts värld."

Jordstorm - ''Oerhört spännande''

17 November 14

"Uppskruvad kamp mot klockan". Utdrag ur recension av Jordstorm i Corren:


'"Jordstorm" är den tredje fristående delen i den andra sviten deckare om Malin Fors. I den har Kallentoft låtit sig inspireras av de fyra elementen. Intrigen läser man bokstavligen som en kamp mot klockan, dels för att poliserna förstås gör sitt bästa för att snabbt få ett slut på vad som verkar vara en katt-och-råtta-lek som en mördare har valt att leka både med sina offer och med polisen, och dels eftersom man som läsare på välkänt Kallentoft-manér faktiskt vet mer om vissa saker än vad Malin Fors och de andra poliserna gör.


Med andan i halsen forcerar man "Jordstorm". Efteråt känns det lite tomt. Men det är oerhört spännande så länge det varar.'


Corren, Maria Neij


Läs hela recensionen här.


Jordstorm i butik idag

29 October 14

Sedan flera år har svensk höst varit lika med en ny deckare med Malin Fors. Min nya deckare heter Jordstorm och inleds med att en naken man hittas död i ett dike intill Göta kanal. 

   Lagom till Fars dag finns nu Jordstorm äntligen ute i butikerna. På Forums hemsida kan du läsa en färsk intervju med mig om boken och mina tankar bakom den. Gillar du e-böcker så har Dito ett bra erbjudande just nu (99 kr). Jordstorm beskrivs som suggestiv, nervig och intensiv av mitt förlag. Nu väntar jag nervigt på recensionerna.  

Se min önskemiddag på Go'kväll

17 October 14

Ikväll bjuder jag på en önskemiddag i Go'kväll på Svt1. Mina fiktiva gäster vid bordet på Mandarin Orientals terass vid Chao Praya-floden, Bangkok: författaren F Scott Fitzgerald, polisinspektören Malin Fors, filmregissören Steven Spielberg och kocken Elena Arzak.


Tonight I invite to a imaginary dinner in the Go'kväll show at Swedish Television Svt1: My fictional guests at the table at the Mandarin Oriental terrace by Chao Praya river, Bangkok: author F Scott Fitzgerald, police inspector Malin Fors, film director Steven Spielberg and chef Elena Arzak.


Läs om programmet här. 

Se programmet här.