Zack Herry - Kallentofts och Luttemans nya antihjälte

22 January 14


- Att ha fått till samarbetet med Markus, och att äntligen få ur mig fler av alla de berättelser som jag går och bär på, gör att allt känns väldigt inspirerande just nu, säger Mons Kallentoft i en kommentar.

Två av Sveriges ledande författare, Mons Kallentoft och Markus Lutteman, går in i ett samarbete och påbörjar tillsammans ”Herkulesserien”. Utgivningsdatumet för den första boken "Zack” är planerat till mitten av juni.

Mons Kallentoft har under en längre tid burit på idén till ”Herkulesserien”, fritt baserad på myten om Herkules tolv stordåd. Seriens huvudperson, Zack Herry är en mångskiftande antihjälte med ett mörkt förflutet, som vävs in i berättelsen i takt med att läsarna får möta Zack i det hårda polisarbetet i Stockholms undre värld.

Efter att Kallentoft träffat Markus Lutteman förstod han att de rätta förutsättningarna äntligen fanns. I samarbetet kombineras Kallentofts förmåga att skapa en historia och känslan för det litterära, med Luttemans sinne för detaljer och att skriva i högt tempo.

"Det är en unik författarkonstellation, och det största och mest spännande vi tagit oss an. Jag vågar lova ett bokprojekt utöver det vanliga", säger Claes Ericson, förläggare på Bookmark Förlag.

Mons Kallentofts spänningsromaner har nått topplistor världen över. Med en total försäljning på över 2,5 miljoner exemplar på över 25 språk har han blivit en av Sveriges mest populära deckarförfattare.

Markus Lutteman har en bakgrund på Aftonbladet och Svenska Dagbladet, men har med böcker som ”Det du inte såg” (såld i ca 100 000 ex) och ”El Choco” (såld i ca 200 000 ex) etablerat sig som en författare med en erkänd förmåga att gestalta komplexa karaktärer.


Savage Spring is ''a gripping story''

20 January 14


Lynn Harvey at Euro Crime picks Savage Spring as one of her favorite novels of 2013:

"SAVAGE SPRING by Mons Kallentoft tr. Neil Smith. A bomb in a Swedish town square claims two young victims. Police detective Malin Fors and her team must find the bomber. A gripping story set in Kallentoft's distinctive world in which the voices of the dead mingle with the voices of the living."

DN: ''En av de bästa Mons Kallentoft skrivit''

11 December 13


Dagens Nyheter har tips på deckare inför julhandeln. Så här skriver Lotta Olsson om Vindsjälar:

"En av de bästa Mons Kallentoft skrivit, med obehaglig aktualitet. En gamling på ett äldreboende tycks ha hängt sig i lampsladden, men det finns anledning för Malin Fors att bli misstänksam. Gamlingen var vaken och kritisk. Mycket om dagens Sverige och utvecklingen av äldrevården, utan att missa vårt eget ansvar. Malin Fors har en bror som vansköts på ett annat äldreboende långt bort. Men orkar hon ha honom närmare?"

Vindsjälar ''den mest angelägna deckare som har kommit i höst''

04 December 13

Vindsjälar har fått sina första recensioner, den senaste på Gomorron Sverige i SVT i morse då Magnus Utvik utsåg boken till höstens mest angelägna deckare. Aftonbladet kallar den "välskrivet och engagerande" och Smålandsposten tycker att den är "en av Kallentofts bästa romaner".
   Här följer en samling citat.

”I den här boken handlar det om något som verkligen påverkar oss alla, det handlar om vanvård inom vården och riskkapitalister ... Han är väldigt stark i att han kan skildra alla viktiga personer i boken, deras röster kommer fram, vilket gör att ingen blir riktigt ond, ingen blir riktigt god ... En fyra till Mons Kallentoft. Det är är faktiskt den mest angelägna deckare som har kommit i höst.”
Magnus Utvik i Gomorron Sverige, SvT

”Kriminalromaner återspeglar ofta samhällets utveckling. De ställer frågor om vad som händer och varför. ... Den nerviga, fascinerande Malin Fors och hennes kollegor sätter upp såväl riskkapitalister som vårdpersonal och anhöriga på listan över misstänkta till dådet. Välskrivet och engagerande.
Aftonbladet

”Kallentoft är suverän på att fånga slitningen mellan hennes inre och yttre liv, mellan viljan att göra gott och den nerviga oförmågan. Språket är rent och laddat, ett finsmakarspråk där varje stavelse ligger perfektionistiskt rätt. När det fungerar som bäst skapas en spänning mellan de slipade orden och desperationen som dunkar i undertexten.”
Göteborgs-Posten

”Han tillhör de verkligt välskrivande bland de svenska deckarförfattarna och Malin Fors är en komplex centralfigur omgiven av intressanta birollsinnehavare. Vindsjälar är därtill en av Kallentofts bästa romaner. Trots att ledtrådarna finns där, snyggt utportionerade, dröjer det i det längsta innan det blir uppenbart - så väl för läsaren som för Malin Fors - vem som tagit livet av mannen och vilket det egentliga mordmotivet är. En lyckad deckare där spänningen upprätthålls hela vägen således.”
Smålandsposten

”Vad blir konsekvensen av välfärdens privatisering? Ond bråd död, om man ska tro Mons Kallentoft. ... Med ett vackert och effektivt språk skildrar Kallentoft vardagstragedier som är en direkt konsekvens av vårt sönderfallande välfärdssamhälle. Det är stringent och genomarbetat hela vägen. ... Kallentoft vill visa att det här inte är någon fantasi. Det pågår just nu. Vad gör vi åt det?”
Borås Tidning

”Mons Kallentoft [är] tillbaka i Malin Fors Linköping, tillbaka i ett språk där den fasansfulla verkligheten balanseras väl med poesin i hans språk. ... Som vanligt skriver Mons Kallentoft med intensitet och nerv och med en närhet till sina karaktärer som är både integritetskränkande och kärleksfull.”
Ystads Allehanda

”Vindsjälar är lite annorlunda jämfört med Mons Kallentofts tidigare böcker i de två serierna om Malin Fors. Dels är den lite tunnare till omfånget, storyn är mer koncentrerad, dels är den lite mer nedtonad. ... trots att Vindsjälar består av 286 sidor kritik mot hur det ser ut i vården i dag blir det aldrig politisk pamflett av den.”
Östgöta Correspondenten

”Kallentoft är bra på att skapa trovärdiga karaktärer som jag gärna följer, däri ligger en av hans styrkor. Språket är en annan.”
Folkbladet

Vindsjälar och Det stora matslaget

20 October 13


Den 1 november kommer Vindsjälar ut i butikerna, och nästa vecka kommer jag prata om den i olika sammanhang. Redan nu kan ni läsa en intervju med mig i Smålandsposten där jag berättar om Vindsjälar.

Tisdagen den 22/10 19:00 träffar ni mig på Bokens dag i Växjö.
Onsdagen den 23/10 berättar jag om Vindsjälar i Malous Bokklubb på TV4.
Lördagen den 26/10 träffar ni mig på Bokens dag i Malmö.

Som grädde på moset kan ni se mig som en av tre jurymedlemmar i Det Stora Matslaget som börjar på SVT1 på tisdag klockan 20:00. I det första programmet är det Björn Ranelid och Sandra Dahlbäck som tävlar om att laga Sveriges bästa maträtt.