In Copenhagen launching Forårslig

30 April 13


Right now I'm in Copenhagen launching Forårslig/Savage Spring/Vårlik that is recently released by my new Danish publisher Peoples Press.
   Tonight I'll give an interview at Copenhagen Main Library, Kobenhavn Hovedbibliotek.
   I've also had an interview at Krimifan.dk which you can read here.

Samtal om Food Junkie på TV4

08 April 13

Idag samtalade jag med Malou von Sivers i Efter tio på TV4. Temat var min bok Food Junkie som kom ut i bokhandeln i januari.

Se programmet här. Inslaget är på 15 minuter.

Läs om boken här.

I boken nämner jag ett stort antal krogar, restauranger och hotell över hela världen. Här på min hemsida har jag lagt upp dem efter länder/område/städer tillsammans med adresser och telefonnummer. Du hittar dem intill presentationen av Food Junkie.

Savage Spring and other Malin Fors books soon to come

12 February 13


This spring my publishers in various countries plan to release these Malin Fors books (updated):

The first translation of Water Angels is in Norwegian and will be out in March.
   Midwinter Sacrifice will be published in March in Japanese and Hungarian, in April in Korean and in May in Serbian.
   Savage Spring will be published in April in English (UK, Canada and Australia), Finish and Danish.
   The Fifth Season will be out in April in French.
   Autumn Killing will be released in Croatian in May.
   And in the beginning of June Summer Death will finally be published in USA.

This summer new Malin Fors books will be out in Czech and in Serbian. All in all Malin Fors will then be available in 23 languages and more to come when the translations are done!

''Jag visste att boken skulle beröra och provocera''

02 February 13


Jag har gästbloggat på adlibrisbloggen några gånger. Igår skrev jag ett inlägg som sammanfattade de reaktioner jag fått på Food Junkie. På twitter följs jag av många inom restaurangbranschen, och glädjande nog får jag många av hyllningar därifrån. Ett väldigt fint omdöme fick jag även här på hemsida.

   Här är ett utdrag av bloginlägget på Adlibris. Läs den gärna i sin helhet!


"Jag är väldigt stolt över reaktionerna från restaurangvärlden, den magiska värld jag älskar så mycket. Food Junkie är en hyllning till människorna i den världen, det livet, de möjligheterna, det ljuset.

Jag har hånats för boken, blivit seriefigur, gjorts parodi på i P3 och fått kommentarer på Facebook som denna: ”Han borde strypas långsamt.”

   Jag är beredd at ta det. Gärna. För Food Junkie är en viktig bok, som handlar om viktiga saker. Om krogen och barnets absoluta okränkbarhet. Om konsekvenserna av övergrepp och att skammen aldrig ska ligga hos offret. Jag har fått säga detta i många, många forum som vida överstiger hatarnas räckhåll."

''Eldfängd passion gränsande till besatthet''

25 January 13

I tisdags fick jag en riktigt bra recension i Folkbladet. Jag publicerar den i sin helhet. Nu har jag också samlat alla utdrag ur recensioner jag särskilt gillar på en och samma sida. Läs dem här.

"Hans skildring handlar inte om statusjakt, utan om eldfängd passion."
Fråga ett hockeyproffs vad han känner när han sätter en puck i nättaket och avgör en VM-match. Fråga en poet vad han känner när han hittar metaforen som får hans text att öppnas i ett djup utan botten. Eller fråga en konnässör vad han upplever när han sväljer en årgångschampagne och känner den gifta sig perfekt med ostronen.
   Förmodligen pratar de om ungefär samma sak, ett fullständigt uppgående i nuet, ett tillstånd där man glömmer förflutet och framtid och slukas av en förtätad livskänsla av närmast religiös dignitet.
   På det gastronomiska området finns förmodligen få människor som bättre känner till svaren än Mons Kallentoft.
   Foodjunkie tar sin början på St:Görans sjukhus där författaren hamnar efter en dionysisk urladdning på Operakällaren. Kroppen är på väg att kollapsa och han frågar sig vad som fått honom att leva på ett sätt som gör att han plötsligt stirrar döden i vitögat.
   Under flera decennier har han levt ett lika hedonistiskt som kosmopolitiskt lyxliv på jakt efter den ultimata kicken. Den som gömmer sig i en perfekt marmorerad biff i Tokyo, eller en exklusiv flaska Redagaffi på Enoteca Pinchiorri i Florens.
   Lyxen och nämnandet av de absurda summorna lär sticka många i ögonen (37 000 för en middag på Frantzén och Lindeberg, en flaska Brunelli di Montalcino i Bangkok för lika mycket som personalen tjänar på en hel vecka). Och visst kan man bli provocerad, men jag följer ändå Kallentoft fascinerad. För hans skildring handlar inte om statusjakt, utan om eldfängd passion gränsande till besatthet.
   Boken är en intressant genreblandning mellan självbiografi, mat/resereportage och roman med existentiella undertoner. Att det finns något mörkt i botten känns redan i inledningsscenen där Kallentoft ligger på en sjukhusbrits fullproppad med sladdar och kanyler.
   Det är också mörkrets kärna som Kallentoft steg för steg skriver sig fram mot, en konfrontation som ställer honom inför en familjehemlighet som möjligen är en av anledningarna till hans rotlösa leverne.
   Språket med sin elegans gör drickandet och ätandet till något vackert. Allra bäst är de partier när Kallentoft stannar upp, när han analyserar och sätter ord på sin strävan, när han låter berättelsen bli roman snarare än reportage. Skildringen går i cirklar, scenerna från sjukhuset återkommer som en fond vilken gör att ljuset i berättelserna från restauranger världen över ges ett allvar.
   Vad jag saknar är en rörelse, en utveckling, något som gör att man som läsare förs fram mot en tydligare insikt. Ändå har Kallentoft mycket att säga oss. För även om få av oss ägnar oss åt mat och dryck med samma frenesi, har gastronomi vuxit till ett vanligt intresse hos gemene man.
   Efter att ha läst Food-junkie undrar jag om inte det här snarare än statusjakt är en effekt av att vi lever i ett genomsekulariserat samhälle, där utlevelsen även är ett tecken på en förtäckt gudslängtan, en saknad efter något fullkomligt."