Riktigt lyckat på Riktig talkshow igår

13 November 12

Igår var jag gäst hos Ola Lindholms Riktig Talkshow på Brunnsgatan Fyra. Det var riktigt lyckat.
Pernilla Andersson och Darin intervjuades och sjöng fantastiskt båda två, lyssna gärna via länkarna nedan.
Ola och jag samtalade med varandra under närmare en timme. Bland annat läste han texter från min hemsida, samt den här texten ur min senaste bok Vattenänglar:"Vi kan se allt här där vi svävar, i en vithet som liknar en dimma.
Jag vill komma nära dig, syster, viska i ditt öra att du ska förlåta Jacob, att han inte är mer än människa, och att vi människor ibland är slavar under våra begär.
Men vi har förmågan att bilda familj.
Det kanske allra bästa hos oss, er.
Håll samman, Petronella.
Håll i.
Förlåt honom när du får reda på vad han har gjort.
Och nu ser vi er tillsammans stiga ut ur polishuset i morgonljuset, mota bort reportrarna och kamerorna.
Vi ser er åka i en polisbil till socialens jourhem, vi ser barnen rusa er till mötes, hoppa upp, krama er, pressa undan all luft mellan er kärlek och deras.
Ella.
Vi vill så gärna omfamna dig så.
Mamma och pappa vill det.
Men vi kan inte, Ella.
Du finns inte här i vår rymd, vi har inte sett till dig än, och vi vill inte se dig här, för vi vet vad det skulle innebära, och ibland har vi tyckt oss höra din röst men varje gång har det varit något annat barn, ett av alla tusentals övergivna barn som ingen egentligen letar efter eller saknar.
Vi har alltid hört en annan rädsla än din, och vi har tröstat och tröstat men för verklig övergivenhet finns ingen bot."


Gäst i Riktig Talkshow med Ola Lindholm

01 November 12


På måndag den 12 november klockan 19.00 är jag gäst i Riktig Talkshow med Ola Lindholm på Teater Brunnsgatan Fyra. Artisterna Darin och Pernilla Andersson kommer att uppträda.

Köp biljetter här!


At literary festivals in Toronto and Québec

23 October 12


This week I am visiting literary festivals in Toronto and Québec where I talk about my crime novels Midwinter Blood and Summertime Death.
   Today I will talk to a class of aspiring writers at University of Toronto, and tonight I will do a reading at the Toronto International Festival of Authors.
   I hope to meet a lot of interesting and inspiring readers, writers and writers-to-be during these seven days!


Autumn Killing, Haustfórn, Automne

11 October 12


This October two of my books are out on new markets: Autumn Killing is now released in UK and Australia and New Zealand, as well as in Iceland where it is called Haustfórn. In France Automne is reprinted this autumn by my new French publisher Le Circle Points. And a few weeks ago The fifth Season was released in Norway.

''Kallentoft övertygar från början till slut''

08 October 12


I lördags sändes Bokcirkeln på P1 där jag och Maj-Gull Axelsson diskuterade de första tre kapitlena av Den store Gatsby. Kommande två lördagar 08:05 samtalar vi om resten av boken.

Häromdagen fick jag en så fin recension i Folkbladet att jag väljer att återge hela här:

"Kallentoft övertygar från början till slut
En ny serie har inletts om Malin Fors. Denna starka, svaga polis i hålan Linköping som, enligt Fors själv som är så fast i sitt klasshat, håller på att slitas sönder av klassklyftor. Malin Fors som själv utkämpar strider med sig själv på liv och död från det att hon stiger upp på morgonen tills det hon slutligen faller i sömn på kvällen, med eller utan tequila i blodet.
   Hon har med varje roman sugit sig djupare in i den svenska kriminallitteraturen och det är med längtan, ömhet och bävan man öppnar en ny roman av Kallentoft. Vad ska hon göra nu? Vad kan hon klara av att inte göra? Hur ska det gå?
   Kärleken är det tema som han föredrar, och det är inte den fina, rosaskimrande för-evigt-varande kärleken som Mons Kallentoft berättar om, utan den svaga, fula, sköra, skeptiska, men också, som här, den starka-utöver-alla-gränser-kärleken kan finnas till ett barn. Malin Fors och hennes vapendragare Zeke blir kallade till en villa där ett äkta par har hittats avrättade i bubbelpoolen. Deras adoptivdotter Ella saknas. Var är hon? Varför saknas hon? Ella är adopterad från Vietnam, det land som också kollegan Karins dotter kommer från. Samtidigt försöker Malin bli gravid, och samtidigt försöker hon laga och vårda relationen till sin snart vuxna dotter, Tove, som glider längre och längre ifrån henne, trots att Malin så gott hon kan kämpar för att närma sig henne.
   Barnet är centralt i Vattenänglar och kärleken till barnet är allt: enorm, fantastisk, svår, plågsam, överväldigande och ibland självcentrerad.
   Med Vattenänglar tar Mons Kallentoft sig an ett stort, besvärligt och tungt ämne, men jag hittar inte en enda sida i romanen där det finns tveksamheter. Trots att i-ländernas översittarfasoner gentemot alla andra diskuteras, trots att de grövsta brotten förekommer och det skulle så lätt kunna övergå i svepande beskrivningar så är allt helt och hållet övertygande, inte minst på grund av karaktärsbeskrivningarna. Jag blev sorgsen av Vattenänglar men glad över att den finns nu."
Katarina Gregersdotter, Folkbladet