''Kallentoft övertygar från början till slut''

08 October 12


I lördags sändes Bokcirkeln på P1 där jag och Maj-Gull Axelsson diskuterade de första tre kapitlena av Den store Gatsby. Kommande två lördagar 08:05 samtalar vi om resten av boken.

Häromdagen fick jag en så fin recension i Folkbladet att jag väljer att återge hela här:

"Kallentoft övertygar från början till slut
En ny serie har inletts om Malin Fors. Denna starka, svaga polis i hålan Linköping som, enligt Fors själv som är så fast i sitt klasshat, håller på att slitas sönder av klassklyftor. Malin Fors som själv utkämpar strider med sig själv på liv och död från det att hon stiger upp på morgonen tills det hon slutligen faller i sömn på kvällen, med eller utan tequila i blodet.
   Hon har med varje roman sugit sig djupare in i den svenska kriminallitteraturen och det är med längtan, ömhet och bävan man öppnar en ny roman av Kallentoft. Vad ska hon göra nu? Vad kan hon klara av att inte göra? Hur ska det gå?
   Kärleken är det tema som han föredrar, och det är inte den fina, rosaskimrande för-evigt-varande kärleken som Mons Kallentoft berättar om, utan den svaga, fula, sköra, skeptiska, men också, som här, den starka-utöver-alla-gränser-kärleken kan finnas till ett barn. Malin Fors och hennes vapendragare Zeke blir kallade till en villa där ett äkta par har hittats avrättade i bubbelpoolen. Deras adoptivdotter Ella saknas. Var är hon? Varför saknas hon? Ella är adopterad från Vietnam, det land som också kollegan Karins dotter kommer från. Samtidigt försöker Malin bli gravid, och samtidigt försöker hon laga och vårda relationen till sin snart vuxna dotter, Tove, som glider längre och längre ifrån henne, trots att Malin så gott hon kan kämpar för att närma sig henne.
   Barnet är centralt i Vattenänglar och kärleken till barnet är allt: enorm, fantastisk, svår, plågsam, överväldigande och ibland självcentrerad.
   Med Vattenänglar tar Mons Kallentoft sig an ett stort, besvärligt och tungt ämne, men jag hittar inte en enda sida i romanen där det finns tveksamheter. Trots att i-ländernas översittarfasoner gentemot alla andra diskuteras, trots att de grövsta brotten förekommer och det skulle så lätt kunna övergå i svepande beskrivningar så är allt helt och hållet övertygande, inte minst på grund av karaktärsbeskrivningarna. Jag blev sorgsen av Vattenänglar men glad över att den finns nu."
Katarina Gregersdotter, FolkbladetBokmässan 2012 - hektiska trevliga dagar

04 October 12


Bokmässan 2012 är över. Vilka möten, vilka middagar, vilket barhäng! Det blev många trevliga samtal med både läsare, kollegor och förlagsfolk.
    Men även dagarna efter var hektiska. I måndags presenterade jag mina favoritböcker från bokmässan i TV4 Nyhetsmorgon, i tisdags fotograferades jag för Filter inför en intervju kring min kommande bok Food Junkie, och i onsdags spelade jag in ett program av P1:s Bokcirkeln tillsammans med Maj-Gull Axelsson.
   Känns skönt att få komma igång med skrivandet igen.

Mitt program på bokmässan i Göteborg

23 September 12


Här är mitt program på bokmässan i Göteborg nästa vecka:

Torsdag 18.00. Books &Dreams: Scensamtal tillsammans med bland andra Karolina Ramqvist, Tommy Körberg, Malin Berghagen och Andreas Lunstedt. Biograf Draken.

Torsdag 15.30. Intervju. Dagens Bok.

Fredag 15.00. Signering. Adlibris monter B01:21.

Fredag 16.00. Scensamtal med Arne Dahl och Micael Dahlén: Mördare - på riktigt och i litteraturen. Fredagsscenen, F-hallen, plan 2.

Fredag 17.30. Intervju. Bonniers monter B02:02.

Lördag 12.15. Signering. Adlibris monter B01:21.

Lördag 13.00. Samtal om Vattenänglar. Svenska Dagbladets monter B02:39.

Lördag 14.30. Seminarium: Samtal om Vattenänglar. J1.

Lördag 16.30. Signering. Bonniers monter B02:02.


''Malin Fors står alltid på de svagas sida''

18 September 12


Idag recenseras Vattenänglar i Litteraturmagazinet. Här är ett utdrag:

"Malins liv blir mer komplicerat än vad som är riktigt hälsosamt för henne och det krävs både tur, skicklighet och instinkter för att lösa bokens brott, som i vanlig stil är både mångbottnat och väcker läsarens äckel och frustration. Men det gör faktiskt ingenting, det känns till och med bra, för det är gjort på ett sådant sätt att jag glatt följer med på resan, utan vidare betänkligheter.

Malin är egentligen både sur och jävlig, och jag är inte alls säker på att jag skulle gilla henne i verkligheten, men att läsa om är hon guld värd. När många människor skulle sjunka ner på sina knän och smälta till våta fläckar av sorg och frustration så blir hon vansinnigt arg, ganska aggressiv och beväpnar sig med det som finns till hands för att rena sig själv.

Det är underbart med en karaktär som faktiskt får det att gå ihop på ett bra sätt och som för det mesta inte tar skit från någon, men som samtidigt aldrig glömmer de som är svagare i samhället, utan att det för den skulle känns påtvingat och krångligt. En ovan, men trevlig känsla."

Läs hela recensionen här:

The Fifth Season in Polish

10 September 12


The Fifth Season is now released in Poland, where they call it Piata poru roku. Here is a great review in Kultura Dziennikwschodni:

"I do not exaggerate when I say that this is one of the most interesting Scandinavian crime fiction I have ever read. And by far the best novel by Kallentoft. The original, economical, "cold" form contrasts well with the strong, hot content filled with powerful emotions: fear, disgust, anger.
   I highly recommend it."