''Stephen King, please note''

21 May 12


Great! Today there's a review of Midwinter Sacrifice in my favorite winter read, Bangkok Post:
   "The dead speak
"


''A worthy successor to Larsson’s Millennium trilogy''

06 May 12

Next month, that is in June, Midwinter Blood will be released in the USA. And yet in the May issue of Booklist is a really good review:


Meditative. Dark. Really, really cold. Not quite as strange as Stieg Larsson. This is a worthy successor to Larsson’s Millennium trilogy, probably owing its American publication (it was first published in Sweden in 2007) to Larsson’s success. It’s February in the small Swedish city of Linkoping, a time when even Swedes stay indoors. Heroine Malin Fors, an investigator in Linkoping’s crime unit, forces herself out of bed and into her unresponsive car in a scene that is the print equivalent of the below-zero opening of Fargo. Malin is 34, divorced and still confused, the mother of a teen daughter, going through the inevitable balancing act. What sets Malin and her coworker Zeke Martinsson apart from most people getting up on this cold morning is that they both meditate (Kallentoft gives multiple points of view throughout) on the necessity of holding evil at bay in their own lives. And evil does appear, as both Malin and Zeke knew it would, at the crime scene to which they’ve been summoned. A naked man, badly bruised, is hanging from the branches of an oak tree (the dead man’s point of view is given, as well). There are no clues to the man’s identity, which leads to wonderfully spare meditations on identity itself. This first installment in Kallentoft’s crime series is a splendid representative of the Swedish crime novel, in all its elegance and eeriness.

— Connie Fletcher, Booklist (May 2012)

Läs om världens bästa restauranger

02 May 12


Så har världens bästa restauranger utsätts för i år. Några av dem har jag skrivit om, och en del av reportagen finns här på min hemsida. Läs t ex om Can Roca i Girona som är världens näst bästa restaurang, om Osteria Francescana i Modena som är världens femte bästa restaurang och om Arzak i San Sebastián som är världens åttonde bästa restaurang. Och köp gärna Frantzén/Lindebergs nya kokbok och läs mitt förord där. Frantzén/Lindeberg som numer är världens tjugonde bästa restaurang, grattis!


Läs också mitt senaste reportage i Icon, Galen i det spanska köket, om när jag i somras besökte några av världens bästa restauranger i Spanien.

Den femte årstiden är etta på pocketlistan

30 April 12


Den femte årstiden var den pocket som sålde mest förra veckan på Bokus. Pocketen har funnits ute i butikerna sedan i onsdags. Det är alltid lika spännande att se hur det går, och alltid lika roligt att bli läst!

Release x 3

24 April 12

Morgondagen är officiell releasedag för Den femte årstiden i pocket. Redan har jag sett den skyltas på flera håll i stan, extra snyggt har de skyltat på Pocketshop. Denna veckan finns även Frantzén/Lindebergs (två stjärnor i Guide Michelin) och Johan Jureskogs (AG och Rolfs Kök) kokböcker i bokhandeln. Till båda dessa fick jag äran att skriva förordet.
   Här är ett utdrag ur Frantzén/Lindebergs Förord - Nuets magi:

"Gastronomi är nuets sällsamma konst.
    Inte så märkvärdigt egentligen.
    Men hur långt sträcker sig det nuet?
    På Frantzén/Lindeberg till den praktiska hanteringen inte minst.
    Jag har varit i många av världens främsta restaurangkök. Och på snart sagt varje ställe står det mängder med små plastburkar, byttor, flaskor med färdigpreparerade ingredienser, redo att tas i bruk vid lunchens eller kvällens servering. Mise en placen är långt driven, av praktiska skäl. Gräslöken är hackad, tartaren skuren.
    Men blir det bäst så?
    Sällan, sällan.
    På Frantzén/Lindeberg sker det allra mesta i ett medvetet nu, i absolut sista möjliga ögonblick. Örterna hackas precis när de ska användas på tallriken, havskräftans kött blir tartar sekunder innan det ska serveras, degen till brödet får jäsa på gästens bord, där även smöret slås á la minute.
    Nu kan också innebära väntan.
    När är en fisk bäst? Så färsk som det bara går?
   Det gäller för vissa arter, delar. Men inte för andra. Det krävs mod för att i vår kultur låta en fisks filé mogna i två veckor för att bli så umamistinn som möjligt."