Book releases this spring

28 March 12


This spring there will be many releases of my books around the world. In May and June Midwinter Blood will be released in USA, Canada and Greece, Summertime Death in the UK and Australia and Autumn Sonata in Italy. And next week my Polish readers can get hold on Spring Remains in their local bookshop.

Vattenänglar och gastronomins mysterium

04 March 12


Läser i Vanity Fair om Lucian Freud.
    Han säger ungefär att ingen har en fri vilja, att alla gör det de måste. Det blir hans ursäkt för att han lämnat alla sina typ fjorton barn bara någon vecka efter deras födslar.
    Han skulle ägna sig åt konsten.
    Men ursäkten är det lamaste jag hört. Inget är viktigare i en människas liv än att ta hand om de egna barnen, ge dem kärlek, vara närvarande.
    Så dog Freud.
    Jag tror inte han ångrade sitt livsval.
    Han blev världens dyraste samtidskonstnär, och målningarna dryper av kvalitet.
    Priset var att prioritera bort barnen, som ofta nästan i vuxen ålder satt modeller för honom.
   

Jag redigerar nästa bok om Malin Fors nu, Vattenänglar, den kommer i september och handlar om hur komplex barnakärleken är, hur lätt den kan missriktas och missbrukas, och hur en människa kan tro sig göra gott, men ändå göra ont.
    Gråskalor som åskhimlen här på Koh Lanta.
    Skriver på ny matbok också, försöker få fatt i gastronomins hjärta, skildra hur maten griper in i våra liv, vad den betyder för mig och andra. Jag försöker komma åt rastlösheten, mitt nomadiserande liv i sökande efter perfekta måltider.
    Varför, är min enkla fråga.
    Det är bökigt arbete och jag vet inte om jag lyckas. För jag måste stirra mina sorger och svagheter och tillkrotakommanden lika djupt i ögonen som jag måste försöka se det sanslöst underbara i det liv jag lever.
    Och jag måste äta.
    Hong Kong häromsist.
    Och dricka. Vin i mängder på Lanta Seafood här om kvällen.
    Jag tror mig veta en del om var du kan hitta den här planetens bästa måltider, jag vill visa vägen, både geografiskt och i själen, jag vill skriva om mat och gastronomi och rörelse och resa som det aldrig har skrivits förut.
    Puhhh.
    Vissa av oss är dömda att duka under av sina ambitioner.
    Allt för storslagna.
    Men varför skulle de vara mindre?
   

Jag har satt upp lappar på mitt arbetsrums vägg. Där står orden.
    Begär.
    Rastlöshet.
    Upphävande av tiden.
    Ensamhet.
    Rotlöshet.
    Flykt.
    Rörelse.
    Pengar.
    Njutning.
    Jag skriver inte om ekologi, om närodlat, om foträtt och ursprungsmärkt. Jag skriver flygplan och caviar och anklever och tryffel och guldkronor och hotellsviter och hajfenor och friterade grönsaker som kostar sjutusen kronor portionen.
    Jag skriver om att inte kunna säga nej,
    men att ha en otyglad förmåga att säga ja! Ja! Ja! Ja! JA!
    Jag försöker skriva om livet, i dödens och ondskans närhet, jag försöker skriva om trösten och kärleken och gastronomins underbara löfte:
    Det om stunder i livet när endast ett gott nu existerar.
    Jag vill skildra det.
    Kan inte tänka mig en finare livsuppgift.
    Mer än att ge barnen all den kärlek jag vill ge dem och som de förtjänar.

Midwinter Sacrifice i Hong Kong och Bangkok

02 March 12


Jag är på Koh Lanta sedan några månader och arbetar med flera nya böcker i olika faser. Några researchresor hinner jag med mellan skrivperioderna. Det var trevligt att kunna hitta Midwinter Sacrifice i bokhandeln i såväl Bangkok som Hong Kong.

Galen i det spanska köket

09 February 12


I årets första nummer av Icon Magazine skriver jag om det spanska köket efter El Bulli, restaurangen som nu är stängd men som i många år toppade matkritikernas lista över världens bästa restauranger. Reportaget blev till efter en lång resa genom Spanien i somras. Nu har jag lagt ut reportaget här på min hemsida. Nedan kan du läsa ett citat.


"Paco Pérez gör som många andra samtida spanska kockar.
    Han dekonstruerar och blickar utåt.

    Desserten "Bär med färskostglass" är mest intressant.
    Rätten låter kanske tråkig men den är att betrakta som en modern spansk klassiker. Den skapades av landets gastronomiska nestor Juan Mari Arzak i slutet på 1970-talet och sägs vara anledningen till att han fick sin andra Michelinstjärna 1977.
    På den tiden var rätten revolutionerande.
    Glass gjord på ost?
    Superknäppt, men ack så gott, utbrast dåtidens gäster och kritiker.
    Många år senare gjorde Ferran Adrià couscous av blomkål, helt enkelt genom att bryta blomkålsblommorna i minimala bitar. Jag åt rätten på El Bulli på 1990-talet, under ett kaotiskt besök som slutade med att jag och mitt svenskt berusade sällskap drack orujo på stranden till soluppgången.
   Paco Pérez tolkning av Juan Mari Arzaks klassiska dessert består av att han frusit björnbär och hallon och sedan minutiöst plockat sönder bären membran för membran, på samma vis som Ferran Adrià gjorde med blomkålen. Paco Pérez serverar sedan membranen med Juan Maris glass, och resultatet blir något som kan liknas vid en iskyld bärcouscous omgiven av hela björnbär och hallon."

Midwinter Sacrifice on UK Top list

02 February 12


Midwinter Sacrifice is now on the Bookseller's Official UK Top 20 list.