Den femte årstiden är etta på pocketlistan

30 April 12


Den femte årstiden var den pocket som sålde mest förra veckan på Bokus. Pocketen har funnits ute i butikerna sedan i onsdags. Det är alltid lika spännande att se hur det går, och alltid lika roligt att bli läst!

Release x 3

24 April 12

Morgondagen är officiell releasedag för Den femte årstiden i pocket. Redan har jag sett den skyltas på flera håll i stan, extra snyggt har de skyltat på Pocketshop. Denna veckan finns även Frantzén/Lindebergs (två stjärnor i Guide Michelin) och Johan Jureskogs (AG och Rolfs Kök) kokböcker i bokhandeln. Till båda dessa fick jag äran att skriva förordet.
   Här är ett utdrag ur Frantzén/Lindebergs Förord - Nuets magi:

"Gastronomi är nuets sällsamma konst.
    Inte så märkvärdigt egentligen.
    Men hur långt sträcker sig det nuet?
    På Frantzén/Lindeberg till den praktiska hanteringen inte minst.
    Jag har varit i många av världens främsta restaurangkök. Och på snart sagt varje ställe står det mängder med små plastburkar, byttor, flaskor med färdigpreparerade ingredienser, redo att tas i bruk vid lunchens eller kvällens servering. Mise en placen är långt driven, av praktiska skäl. Gräslöken är hackad, tartaren skuren.
    Men blir det bäst så?
    Sällan, sällan.
    På Frantzén/Lindeberg sker det allra mesta i ett medvetet nu, i absolut sista möjliga ögonblick. Örterna hackas precis när de ska användas på tallriken, havskräftans kött blir tartar sekunder innan det ska serveras, degen till brödet får jäsa på gästens bord, där även smöret slås á la minute.
    Nu kan också innebära väntan.
    När är en fisk bäst? Så färsk som det bara går?
   Det gäller för vissa arter, delar. Men inte för andra. Det krävs mod för att i vår kultur låta en fisks filé mogna i två veckor för att bli så umamistinn som möjligt."


Book releases this spring

28 March 12


This spring there will be many releases of my books around the world. In May and June Midwinter Blood will be released in USA, Canada and Greece, Summertime Death in the UK and Australia and Autumn Sonata in Italy. And next week my Polish readers can get hold on Spring Remains in their local bookshop.

Vattenänglar och gastronomins mysterium

04 March 12


Läser i Vanity Fair om Lucian Freud.
    Han säger ungefär att ingen har en fri vilja, att alla gör det de måste. Det blir hans ursäkt för att han lämnat alla sina typ fjorton barn bara någon vecka efter deras födslar.
    Han skulle ägna sig åt konsten.
    Men ursäkten är det lamaste jag hört. Inget är viktigare i en människas liv än att ta hand om de egna barnen, ge dem kärlek, vara närvarande.
    Så dog Freud.
    Jag tror inte han ångrade sitt livsval.
    Han blev världens dyraste samtidskonstnär, och målningarna dryper av kvalitet.
    Priset var att prioritera bort barnen, som ofta nästan i vuxen ålder satt modeller för honom.
   

Jag redigerar nästa bok om Malin Fors nu, Vattenänglar, den kommer i september och handlar om hur komplex barnakärleken är, hur lätt den kan missriktas och missbrukas, och hur en människa kan tro sig göra gott, men ändå göra ont.
    Gråskalor som åskhimlen här på Koh Lanta.
    Skriver på ny matbok också, försöker få fatt i gastronomins hjärta, skildra hur maten griper in i våra liv, vad den betyder för mig och andra. Jag försöker komma åt rastlösheten, mitt nomadiserande liv i sökande efter perfekta måltider.
    Varför, är min enkla fråga.
    Det är bökigt arbete och jag vet inte om jag lyckas. För jag måste stirra mina sorger och svagheter och tillkrotakommanden lika djupt i ögonen som jag måste försöka se det sanslöst underbara i det liv jag lever.
    Och jag måste äta.
    Hong Kong häromsist.
    Och dricka. Vin i mängder på Lanta Seafood här om kvällen.
    Jag tror mig veta en del om var du kan hitta den här planetens bästa måltider, jag vill visa vägen, både geografiskt och i själen, jag vill skriva om mat och gastronomi och rörelse och resa som det aldrig har skrivits förut.
    Puhhh.
    Vissa av oss är dömda att duka under av sina ambitioner.
    Allt för storslagna.
    Men varför skulle de vara mindre?
   

Jag har satt upp lappar på mitt arbetsrums vägg. Där står orden.
    Begär.
    Rastlöshet.
    Upphävande av tiden.
    Ensamhet.
    Rotlöshet.
    Flykt.
    Rörelse.
    Pengar.
    Njutning.
    Jag skriver inte om ekologi, om närodlat, om foträtt och ursprungsmärkt. Jag skriver flygplan och caviar och anklever och tryffel och guldkronor och hotellsviter och hajfenor och friterade grönsaker som kostar sjutusen kronor portionen.
    Jag skriver om att inte kunna säga nej,
    men att ha en otyglad förmåga att säga ja! Ja! Ja! Ja! JA!
    Jag försöker skriva om livet, i dödens och ondskans närhet, jag försöker skriva om trösten och kärleken och gastronomins underbara löfte:
    Det om stunder i livet när endast ett gott nu existerar.
    Jag vill skildra det.
    Kan inte tänka mig en finare livsuppgift.
    Mer än att ge barnen all den kärlek jag vill ge dem och som de förtjänar.

Midwinter Sacrifice i Hong Kong och Bangkok

02 March 12


Jag är på Koh Lanta sedan några månader och arbetar med flera nya böcker i olika faser. Några researchresor hinner jag med mellan skrivperioderna. Det var trevligt att kunna hitta Midwinter Sacrifice i bokhandeln i såväl Bangkok som Hong Kong.