Midwinter Sacrifice i Hong Kong och Bangkok

02 March 12


Jag är på Koh Lanta sedan några månader och arbetar med flera nya böcker i olika faser. Några researchresor hinner jag med mellan skrivperioderna. Det var trevligt att kunna hitta Midwinter Sacrifice i bokhandeln i såväl Bangkok som Hong Kong.

Galen i det spanska köket

09 February 12


I årets första nummer av Icon Magazine skriver jag om det spanska köket efter El Bulli, restaurangen som nu är stängd men som i många år toppade matkritikernas lista över världens bästa restauranger. Reportaget blev till efter en lång resa genom Spanien i somras. Nu har jag lagt ut reportaget här på min hemsida. Nedan kan du läsa ett citat.


"Paco Pérez gör som många andra samtida spanska kockar.
    Han dekonstruerar och blickar utåt.

    Desserten "Bär med färskostglass" är mest intressant.
    Rätten låter kanske tråkig men den är att betrakta som en modern spansk klassiker. Den skapades av landets gastronomiska nestor Juan Mari Arzak i slutet på 1970-talet och sägs vara anledningen till att han fick sin andra Michelinstjärna 1977.
    På den tiden var rätten revolutionerande.
    Glass gjord på ost?
    Superknäppt, men ack så gott, utbrast dåtidens gäster och kritiker.
    Många år senare gjorde Ferran Adrià couscous av blomkål, helt enkelt genom att bryta blomkålsblommorna i minimala bitar. Jag åt rätten på El Bulli på 1990-talet, under ett kaotiskt besök som slutade med att jag och mitt svenskt berusade sällskap drack orujo på stranden till soluppgången.
   Paco Pérez tolkning av Juan Mari Arzaks klassiska dessert består av att han frusit björnbär och hallon och sedan minutiöst plockat sönder bären membran för membran, på samma vis som Ferran Adrià gjorde med blomkålen. Paco Pérez serverar sedan membranen med Juan Maris glass, och resultatet blir något som kan liknas vid en iskyld bärcouscous omgiven av hela björnbär och hallon."

Midwinter Sacrifice on UK Top list

02 February 12


Midwinter Sacrifice is now on the Bookseller's Official UK Top 20 list.

Stockholm tio år senare

27 January 12


Jag skriver just nu på en ny matbok. Den förra, Food Noir, består av en samling reportage publicerade i framför allt Gourmet. Det är alltid intressant att gå tillbaka och läsa de  gamla reportagen. Bland annat Baskisk glöd, om Asador Etxebarri i den lilla baskiska byn Axpe, som jag var första svenska journalist att skriva om för snart tio år sedan. Reportaget har fått flera av våra främsta kockar att hämta inspiration i Victor Arguinzoniz speciella vedugnsgastronomi.


Nedan är ett citat. Reportaget i sin helhet hittar du här.


"Victor berättar att kol från olika träslag passar bättre eller sämre till olika råvaror. Till exempel föredrar han hårda träslag som ek och vinstockar till kött och vilt. De träslagens kraftiga aromer, både från röken och värmen, lyfter fram köttets smaker. Till chuleta och andra styckningsdetaljer av nöt är ekens stubbe bäst.
Mjukare träslag som oliv, apelsin och citron passar bättre till skaldjur och fisk, lyfter fram de mildare, på ett sätt mer finlemmade smakerna hos dessa råvaror.
    Victor gör också skillnad på glödens intensitet och själva bäddens storlek. Bacalao präglas på en liten bädd svagt glödande kol, helst av apelsinträ. En fastare fisk som kummel blir bäst över en stor bädd med stark glöd.
    Sedan är det spörsmålen om avstånd till glödbädden i olika stadier av tillagning för olika råvaror. Om fiskars, fåglars och köttstyckens vikt.
    När man ser Victor arbeta vid glödbäddarna inser man att det är en kunskap som sitter i ryggraden och som utövas från minut till minut. Det är inget som låter sig fångas i ett system eller i en text, därtill är glöden och produkterna i sin enkelhet alltför komplexa.
    Resultatet är verkligen naturligt.
    Som gäst känner man grillsmaken, men aldrig den specifika smaken av ett särskilt träslag. Snarare är det en upplevelse av att få äta de bästa av råvaror som tillåts spela ut hela sina smakregister. Det påminner på intet vis om en barbecue i Texas där hickorysmaken kan vara dominant och där köttet ofta smakar mer rök än kött."

Midwinter Sacrifice is Book Club Title at Smiths

20 January 12

From now and two weeks on Midwinter Sacrifice is featured Book Club Title of Richard&Judy Book Club at the British main retailer WHSmith.


Richard:

"Midwinter Sacrifice is utterly gripping, with a superb plot. It is tense, dark, and suspenseful. I loved it. With her many personal problems, Malin makes for an intriguing and sympathetic character. Kallentoft's story is, I think, even better than Steig Larsson's The Girl with the Dragon Tattoo.

Malin is the first police detective to arrive on the scene of a horrific spectacle: a naked, beaten man dangling from a tree. She concludes that the murder is perhaps the work of a sect, or cult. Meanwhile, bizarrely and totally unexpectedly, we discover that the hanged man has a voice. His thoughts appear on the page for us alone, the readers, to hear.'In a way, it's nice hanging up here. There's a good view, and my frozen body is swaying pleasantly in the wind. I can let my thoughts meander wherever they like. There's a calm here that I've never experienced before, that I never imagined might exist. My voice is new, my gaze too. Maybe I'm now the person I never had a chance to be.'


Creepy, that voice. Indeed, the language and the writing in this book is of very high quality. It is often lyrical, and frequently subtle. Murder mysteries are often written almost journalistically, but Midwinter Sacrifice has its own unique, wonderfully readable style. Linkoping is a small town, and Malin finds that uncovering the secrets of its inhabitants is tricky. The town may be one of Sweden's most advanced centres of technology, medicine and scholarship. But surrounded by a snowy winter landscape of trees and forests, Linkoping also seems shut off and somehow frozen in time. Linkoping is a small town, and Malin finds that uncovering the secrets of its inhabitants is tricky. The town may be one of Sweden's most advanced centres of technology, medicine and scholarship. But surrounded by a snowy winter landscape of trees and forests, Linkoping also seems shut off and somehow frozen in time."