Två fina recensioner av Den femte årstiden

08 June 11


Recensionsdagen för Den femte årstiden är först den 16 juni, men det är det tack och lov inte alla tidningar som bryr sig om. Hittills har jag hittat två fina recensioner. Här kan du läsa utdrag ur dem. Klicka på länkarna om du vill du läsa hela recensionerna. 


"Mons Kallentoft skriver om - och i ännu högre grad: mot - män som inte mognar, om män som aldrig blir riktiga män, om dessa förkrympta själar som måste använda sig av makt och hot, göra bruk av sitt fysiska övertag, för att lyckas bevisa och bekräfta sig själva. Han skriver om alla dessa män som slår, som våldtar, som missbrukar sin styrka.
   Även om jag börjat utveckla något som liknar en mental allergi mot alla dessa deckare får Mons Kallentoft mig att helt glömma bort alla de schabloner och stereotypa ursäkter till karaktären som likt levande lik vandrar genom den svenska samtidslitteraturen.
   Kallentoft skriver suggestivt, gripande, ofta rått och rakt på sak, men med stor inlevelseförmåga. Han förenar en hårdkokt stil med en stor känslighet. Men ännu viktigare: Där finns en äkta glöd, ett engagemang, en mäktig vrede mot orättvisor och missförhållanden, ett hat riktat emot de starkas våld mot de svaga, mot de kallblodiga förövarna och ett samhälle som beskyddar de mäktiga och inflytelserika."

Christer Enander, Tidningen Kulturen

"Genom att skickligt använda sig av en hel drös typiskt manliga klichéer som är vanligt förekommande i krimgenren har han skapat ett både intressant och gripande porträtt av en duktig men trasig kvinnlig polis. Som läsare vill man bara ha mer av Malin Fors."

Maria Neij, Corren


Läs fler recensioner här.

Signeringsturné

03 June 11


Den femte årstiden har just nått butikerna och i morgon lördag åker jag på signeringsturné. 

   Klockan 10.30 - 12 signerar jag i Linköping, 14 - 15 i Norrköping och 16.30 - 17.30 i Nyköping. I alla städer på Ica Maxi. 


Jag tjuvstartade min turné redan idag med signering på Bokhandeln i Ikanohuset. Många läsare kom trots det fina vädret. Kul! 

   Jag har också gett intervjuer idag för TV4 Östergötland, lokalradion och Corren. I TV4 avslöjar jag att jag nu skrivit klart om årstiderna. Men självklart inte om Malin Fors! 

Bästa presenten till mors dag

28 May 11


I morgon är det mors dag, alltid lika lätt att glömma. Men det är inte för sent att gratulera henne värdigt. Den bästa presenten till mamma hittar du i en bokhandel nära dig.

Vildhundars vässade tänder

11 May 11


Vildhundar med vässade tänder fylla dessa stränder.
    De jagar en författare som själv jagar något på de lågsäsongsöde stränderna på Ko Lanta.
    Sex, sju, åtta, nio timmars skrivande.
    Sedan maniskt gående parallellt med horisonten.
    Döda havsormar.
    Stenfiskar.
    Och i högsta grad levande vildhundar som är morska nu när de är fler än vi människor.
    Blev biten som liten.
    Så jag hötter rätt bra med bambukäppen åt dem, om de kommer nära med sina grimaser till leenden.
    Hoppas de inte kommer för nära. Vill ogärna slå en fähund i skallen, men skulle göra det om jag måste.
    Särskilt för att skydda mina barn.
   

Annars är myggen gisslet här nu, och ön sjuder av rykten om hemska insjuknanden i Dengue-feber.
    Jag håller tummarna och sprutar högtoxiskt medel i varje vinkel och vrå, KILL KILL, KILL.
    Jag är inte buddistisk med mygglivet.
    Och det vill jag påstå att inte buddisterna själva är på ön så här års. Vad muslimerna anbelangar vet jag inte, för de håller sig på sin kant.
    Jag kan meddela att öl är jävligt smarrigt efter en skrivdag med tjugofem avverkade sidor och tröstlösa försök att förstå moderskärlek på djupet.
    Igår drack jag fem.
    Öl. Inte moderskärlek.
   

Jag längtar hem till min vinkällare ibland. Och till Frantzén/Lindeberg. Undertecknad ska skriva förordet i deras kokbok. Skulle skriva det i Rolfs Kök bok också, men det rann ut i arbetskvicksanden före jul, och sedan var jag vips på andra sidan klotet. Hoppas Johan Jureskog fortfarande vill ha bokstäverna, men det är nog för sent.
    För ungefär tusen år sedan var Roffes en av de restauranger där jag fick the bug. Livslångt lidande ledde det till, ironi, på världens främsta krogar.

   Var i Sydney nyss i det ärendet. Innan det i HKG o Macau i samma ärende. Skulle göra research och kolla restauranger inför FOOD NOIR 2, reportagesamlingen av mat som jag skrivit och gnagt på i åratal nu. Men det kom en internationell deckarsuccé emellan så jag förlåter mig själv.
    Boken lär få ett annat namn dock. Vet ej vilket.
   

Kan meddela att det sjuder i Sydney.
    Quay, Porteno, Tetsuya, Rockpool, Iceberg, Manly Pavillion, Rockpool fuckn' bar n' grill.
    Och till och med vinerna jackar upp, eller blir mer som i Europa. Clonakilla, Giaconda, Bass Philips. Svenska importörer?
   Men ändå. Clos de bezen, Vielle vignes, Girardin 2002, sista kvällen var lika god som alla de australiensiska ihop.
   

Four Seasons var bra, särskilt hörnrummet där Operahuset och bron låg för ens dimmiga blick.
    Så är det med drömmar.
    Ibland blir de sanna.
    Ibland blir de mardrömmar.
    Ibland måste man döda somt, för att själv överleva.
    Det, mina vänner, är livets jävligt beska villkor.

Kärlek, sorg, skräck, hat, förtvivlan, ondska, glädje, liv och död

30 April 11


Idag läste jag en fin recension av Vårlik i Tidningen Kulturen.

"Boken tar upp kärlek, sorg, skräck, hat, förtvivlan, ondska, glädje, liv och död på ett enastående vackert sätt. Kallentoft väver samman livets röster med de dödas toner, och han återskapar både det realistiska och det övernaturliga, med sin säregna och mjuka stil. 

   Berättarrösten är både vardagsnära och poetisk på samma gång, då författaren blandar spänning i jakten på rättvisa med en mild röst bortom denna värld som hela tiden bevakar och försöker förstå."