Vårlik är redan etta

26 April 11


Vårlik har bara varit ute till försäljning som pocketutgåva i några dagar, och har redan erövrat sina första topplaceringar. Det är alltid lika roligt att få bevis för att mina böcker är uppskattade. Tulpaner, påsk och deckare hör helt klart ihop!

Australiensisk vår

22 April 11


Nu är omslaget till Den femte årstiden klart och boken på tryck.
   En berättelse om ondskan.
   Nu finns också Vårlik i pocket.
   Själv befinner jag mig denna påsk i Sydney. Passar på att äta upp mig inför nya skrivsessioner och göra mycket viktig research inför kommande böcker och marknadsföringsarbete inför det att böckerna släpps på engelska.
   Flera artiklar blir det också.


Det brann en flyktingförläggning, eller flyktingfängelse snarare, här i natt. Allt är fantastiskt här, verkligen, men i det australieniska samhället finns en svart ådra av massiv främlingsfientlighet, riktad mot alla de utan medel som söker sig hit för ett bättre liv. Urinvånarna ses inte bättre de.
   Skamligt. För i detta rika enorma land, borde finna plats för många många fler än dryga tjugo miljoner människor.

Världen sjuder

19 March 11


Koh Lanta är en idealisk plats att skriva på. Lugnt och anonymt, med en strand att ta långa tänkarpromenader på, känna nästa berättelse sjuda upp ur det undermedvetna.
   Läser korr på Den femte årstiden nu, en hektisk vecka, min agent var här och vi hade väldigt långa intensiva arbetsmöten som sög musten ur mig.
   Arbetar också på flera artiklar. Och på den där nya matboken jag hållt på med i flera år och som nog blir färdig när jag gjort alla de studie- och researchresor som krävs. Både för den och en roman som ännu inte har något namn och för Malins vidare liv.
   Har haft hälseneinflammation. Den botades av en osteopat i Hong Kong, samt en akupunktör och doktor i kinesisk örtmedicin, en magisk man som studerat madarin i sex år för att kunna gå i lära hos en mästare i Taiwan i åtta år. Det sprakade elektrisk när de trettiotvå nålarna var på plats i fot och vad.
   

Världen sjuder. Vilken ände ska jag börja i?
   Skammen eller glädjen.
   Kom ihåg en sak: Ingen jävel mer än du själv, kan ta värdigheten ifrån dig.

Den femte årstiden

08 February 11


Jag ska byta förlag till Forum. Efter åtta böcker är det dags att pröva något nytt. Lämna min comfort-zone.
   Men ännu återstår en bok på Natur&Kultur. Jag är i slutskedet av arbetet med den nu. Boken heter Den femte årstiden och kommer ut 20 maj. På sätt och vis kommer den avrunda de fyra tidigare årstidsböckerna och jag försöker komma ännu djupare ner i mänsklig ondska.
   Jag befinner mig just nu i Thailand, inte så soft som det låter, utan mycket hårt arbete hela tiden, med Den femte årstiden, men också med nya böcker. Har ett stort kontor där jag är inspärrad hela de soliga dagarna.
   I maj utkommer dessutom Vårlik i pocket på Pocketförlaget. Förra året gjorde de Höstoffer-pocketen till den nionde mest sålda boken i Sverige. Tack för det alla ni på Norr Mälarstrand!
   Har också skrivit om Bangkok och Barcelona för SAS tidning Seasons. Kul med lite journalistik av den verkligt livsbejakande sorten.

Ikväll firar vi på El Bulli

08 December 10


Ikväll firar jag Malin Fors framgångsrika höst. Nya läsare kommer att kunna lära känna henne på fler språk än någonsin. Sedan sommaren har förlag i England, USA, Ryssland, Tjeckien, Turkiet, Estland, Kroatien, Rumänien, Grekland och Korea velat skriva kontrakt på böckerna om Malin. Utöver dessa länder kommer böckerna även komma ut i Kanada och Australien. Under hösten har Midvinterblod lanserats i såväl Island, Spanien, Portugal som de flesta länder i Sydamerika där den klättrar på topplistorna, och Sommardöden har släppts i Polen och Holland. Till våren väntar nya lanseringar.
    Tack alla läsare för att ni låter Malin leva genom er. Och skål Jocke, Fredrik och Micke som bland flera andra hjälpt henne nå dit. Ikväll firar vi på El Bulli.