Vindsjälar, recensioner

"En av de bästa Mons Kallentoft skrivit, med obehaglig aktualitet. En gamling på ett äldreboende tycks ha hängt sig i lampsladden, men det finns anledning för Malin Fors att bli misstänksam. Gamlingen var vaken och kritisk. Mycket om dagens Sverige och utvecklingen av äldrevården, utan att missa vårt eget ansvar. Malin Fors har en bror som vansköts på ett annat äldreboende långt bort. Men orkar hon ha honom närmare?"
Lotta Olsson, DN

”I den här boken handlar det om något som verkligen påverkar oss alla, det handlar om vanvård inom vården och riskkapitalister ... Han är väldigt stark i att han kan skildra alla viktiga personer i boken, deras röster kommer fram, vilket gör att ingen blir riktigt ond, ingen blir riktigt god ... En fyra till Mons Kallentoft. Det är är faktiskt den mest angelägna deckare som har kommit i höst.”
Magnus Utvik i Gomorron Sverige, SVT

"I nya boken Vindsjälar löser Fors och kollegor mordet på Konrad Karlsson, boende på äldreboendet Keruben. Ett offer som skrivit kritiska insändare om den privatiserande vården och ett persongalleri som innehåller såväl profithungrig vårdbolagsdirektör som sliten vårdspersonal placerar oss mitt i den sönderfallande välfärden, bland sparbeting och flyende människovärde.
   Alla inblandade kommer till tals, också mördaren och offret från andra sidan. Ändå är det fortfarande Fors som engagerar mest. Kallentoft är suverän på att fånga slitningen mellan hennes inre och yttre liv, mellan viljan att göra gott och den nerviga oförmågan.
    Språket är rent och laddat, ett finsmakarspråk där varje stavelse ligger perfektionistiskt rätt. När det fungerar som bäst skapas en spänning mellan de slipade orden och desperationen som dunkar i undertexten."
Malin Lindroth, GP

"Med ett vackert och effektivt språk skildrar Kallentoft vardags- tragedier som är en direkt konsekvens av vårt sönderfallande välfärdssamhälle. Det är stringent och genomarbetat hela vägen. Intrigen blir aldrig hisnande, men det är också en viktig poäng.
   Kallentoft vill visa att det här inte är någon fantasi. Det pågår just nu. Vad gör vi åt det?"
Joel Sjöö, Borås Tidning

"Han tillhör de verkligt välskrivande bland de svenska deckarförfattarna och Malin Fors är en komplex centralfigur omgiven av intressanta birollsinnehavare. Vindsjälar är därtill en av Kallentofts bästa romaner. Trots att ledtrådarna finns där, snyggt utportionerade, dröjer det i det längsta innan det blir uppenbart – så väl för läsaren som för Malin Fors – vem som tagit livet av mannen och vilket det egentliga mordmotivet är. En lyckad deckare där spänningen upprätthålls hela vägen således."
Kerstin Bergman, Smålandsposten

"För sjätte gången får vi träffa Malin Fors och hennes kolleger vid polisen i Linköping, men vi får också en närmare inblick i dottern Toves liv. Hur hon tar klivet in i vuxenvärlden, hennes tankar, drömmar och relation med mamman. Kallentoft är bra på att skapa trovärdiga karaktärer som jag gärna följer, däri ligger en av hans styrkor. En annan är språket.
...
Malin Fors får utredningen av den döde Konrad på sitt bord och sakta börjar hon nysta upp sanningen i ett minst sagt trassligt nystan. Samtidigt låter Kallentoft henne bli lite mjukare, lite mindre rädd, lite mer inåtkännande. Hon blir mer av en komplex människa. Med garden nere hittar hon kärleken."
Folkbladet


”Mons Kallentoft [är] tillbaka i Malin Fors Linköping, tillbaka i ett språk där den fasansfulla verkligheten balanseras väl med poesin i hans språk.
...
Som vanligt skriver Mons Kallentoft med intensitet och nerv och med en närhet till sina karaktärer som är både integritetskränkande och kärleksfull.”
Ystads Allehanda

”Vindsjälar är lite annorlunda jämfört med Mons Kallentofts tidigare böcker i de två serierna om Malin Fors. Dels är den lite tunnare till omfånget, storyn är mer koncentrerad, dels är den lite mer nedtonad.
...
Trots att Vindsjälar består av 286 sidor kritik mot hur det ser ut i vården i dag blir det aldrig politisk pamflett av den.”
Östgöta Correspondenten