Himmelskriket

Finns i butik 17 oktober

En dallrande het augustidag hittas en liten pojke död i en bil. När Malin Fors kommer till platsen sitter hans mamma i skuggan under ett träd med sonen tätt intill sig i famnen. Hennes förtvivlade skrik har övergått i ett klagande läte.

     Polisutredningen avslutas snabbt. Av allt att döma har mamman glömt den sovande pojken i bilen. Hon har nyligen varit utbränd och kan varken lita på sina sinnen eller minnen.

     Veckorna som följer utsätts hon för hat och hot på nätet och av Linköpings invånare. Ska man kunna orsaka ett barns död utan att straffas för det? Malin vet att det inte finns några enkla svar, att gränsen mellan rätt och fel kan vara hårfin. Och hur ska man döma den som redan fått värsta tänkbara straff? Så sker ett mord som tvingar henne och hennes kolleger att återvända till fallet. 


Himmelskriket är den tolfte boken i Mons Kallentofts hyllade serie om kriminalinspektör Malin Fors, och den tredje i sviten som är inspirerad av de fem sinnena.


"Kallentoft har en förmåga att balansera texten mellan polisutredning och Malins inte helt okomplicerade privatliv utan att något tar över. Jag läser lika mycket för att få upplösningen som för att se hur det ska går för en av mina favoritpoliser."

Maria Näslund, GöteborgsPosten


"Jag har skrivit det förr. Mons Kallentofts berättelser om Malin Fors, hennes tillkortakommanden på det privata planet med alkoholen och männen, men framgångar på det professionella är bland den bästa spänningsläsningen på svenska i dag.
     ”Himmelskriket” skiljer sig dock från de tidigare berättelserna genom den lågmäldheten som präglar brottet. Därför kommer också romanen så nära läsaren. Det handlar i grunden om helt vanliga människor, utan någon särskild brottslig bakgrund. Och egentligen utan något som helst ont uppsåt. Det kan ju hända i verkligheten, kanske här. Eller?"

Rolf Asmundsson, Östra Småland


"Som alltid är Kallentoft en skicklig skildrare av miljöer och stämningar, och denna gång har han dessutom skapat en oförutsägbar och ovanligt fängslande berättelse där inget är vad det vid en första anblick verkar."

Kerstin Bergman, Smålandsposten


"Författaren är skicklig på att konstruera en spännande historia. Det är nervkittlande rakt igenom och många överraskningar finns inbyggda i intrigen. Mons Kallentofts språk har alltid varit precist, men ändå målande.
     Det handlar om kärlek, och ibland brist på densamma. För en gångs skull får också Malin sin beskärda del av mänsklig värme och närhet. Kärleken till sina barn är ett mycket centralt ämne. Både kvinnan med det döda barnet och Malin får rannsaka sig själva."

Nisse Scherman, Dast Magazine


"I Mons Kallentofts Himmelskriket spelar sociala medier en stor roll på flera sätt. Här finns besattheten av likes och bekräftelse, men också känslan av att passera en gräns. När en tonåring hittar ett lik i skogen tar hon upp mobilen, ”försöker hitta en perfekt vinkel” och fotar. Blir tveksam, men bestämmer sig för att posta. Tittar på den döda människan framför sig, på sina bilder och ångrar sig: ”Det är en död person, man ska visa respekt, men folk har redan börjat gilla bilderna.”
     Så hon ringer polisen och säger till dem att kolla hennes Instagram.
     I boken drabbas också en kvinna av ett extremt näthat där olika människor, både anonyma och andra, hetsar varandra i kommentarsfälten, hotar och dömer henne som människa och mamma. Polisen måste ta ställning till om det ”bara” är tomma hot eller om kvinnan faktiskt behöver skydd."
Maria Näslund, GöteborgsPosten


"Kallentoft håller i den här boken lika hög klass som alltid, och man blir snarare överraskad över att han verkligen har lyckats ytterligare en gång. Boken är otroligt lättläst, men ändå helt oförutsägbar med många oväntade tvistar. Boken är lite otäck då en liten pojke hittas död i en varm bil, och det går lite kalla kårar genom kroppen vissa stunder. Men Mons skriver ändå på ett sätt som gör att man bara vill komma vidare och ha mer. Det blir liksom aldrig tråkigt och tempot som börjar högt blir bara högre och högre. Vill man ha en lätt, snabb och spännande bok bör man definitivt läsa den här! Av mig får den 4,5 av 5 i betyg och jag hoppas redan på en bok nummer tretton!"

Deckartips


"Början av boken är så intensivt spännande och tillsammans med det febrigt poetiska språket är det omöjligt att inte ta ett kapitel till och ett till. Jag fasas över händelserna i första delen – ett barn kokas i en bil en het sommardag – och man kan bara inte lämnas oberörd. ... Överlag är det fantastiskt att få läsa om Malin Fors igen och att få njuta av en av mina favoritförfattare ❤️ Kärlek. Jag tipsar hett om den här serien!"

Olivias deckarhylla


"Välskriven och spännande ... Rekommenderas absolut."

Bims blogg


"Kallentoft har nu passerat den magiska gränsen på 10 böcker i samma serie med två. Det är inte så många serier som gör det med värdighet. Men jag tycker att han lyckas hålla Malin, Tove, Zeke och dom andra intressanta fortfarande. En anledning kan också vara att brotten som historierna bygger på inte alltid behöver vara så spektakulära. Jag kan ibland tycka att författare vänder ut och in på dig själva gör att få till det värsta eller grymmaste brotten. Något som sen är svårt att ”ro i hamn” med någon form av trovärdighet. Kallentoft utgår ifrån det enkla och behåller på det sättet trovärdigheten."

Ljudboksbloggen


"Boken känns aktuell, något Mons lyckas få till i alla sina böcker. Det jag gillar bäst med boken är tempot, det är korta snabba kapitel med handling som driver på fort framåt. Jag började läsa Himmelskriket igår kväll och läste ut den inatt, den var helt omöjlig att lägga ned förrän den var slut. Sånt driv älskar jag! Jag gillar att man genom serien fått följa Malins personliga utveckling både privat och inom arbetslivet. Nu är jag nyfiken på att se hur livet kommer fortsätta för henne framöver." 

Villivonkans books


"Den tolfte boken i serien om Malin Fors får göra mig sällskap i natt då jag ej kan sova.... Dessa böcker ger en solklar bild över hur mina favoritdeckare ska vara. Känslomässiga, drama, action, kärlek, våld, omvårdnad och så mycket mer."

Rosenknopp