Hör mig viska av Mons Kallentoft

Den fristående uppföljaren till Mons Kallentofts succéroman ”Se mig falla”.

Tim Blanck är tillbaka i Palma, där hans sextonåriga dotter försvann en het augustinatt under en festresa. Han trodde att han äntligen fått visshet, att han fått reda på vad som hänt henne. Men spåren hade lett honom fel och allt börjar nu om igen. Kanske är hon vid liv, men vem är hon i så fall nu? När fallet uppmärksammas på femårsdagen av försvinnandet får han nya ledtrådar i sitt sökande. De för honom från Mallorca till fastlandet, in i en hänsynslös värld av handel med människoliv. Han dras allt djupare ner i sitt eget mörker, och trots att han anar att han blivit en bricka i ett mycket större spel är han beredd att offra allt för att hitta sin dotter.


"En fullträff, Kallentofts absolut bästa bok. Med en intrig som håller hela vägen och där allt faller på plats precis som det ska, i den absolut sista skälvande minuten av boken. ...

     Den är så välskriven, spännande och oförutsägbar. En pappas kamp att få veta sanningen, vad har hänt med hans dotter som har varit försvunnen i 3 år. Han är beredd att riskera allt för få ro.
Såväl språket och alla miljö- och personbeskrivningar är briljanta, ja rent av mästerliga. En berättelse där Mons kan få mig att känna de känslor som Tim och hans fru känner, den ångest de har kryper in i mig och tar tag om mitt innersta.
     Läs och njut även om handlingen bitvis är mycket mörk och skrämmande så tar Mons oss igenom det med bravur. Den lämnar mig inte oberörd.

     En riktig bladvändare som du inte släpper fören den är utläst. Du får spänning på hög nivå!"

Bokprataren


"Skildringen av pappans psyke och alla tankar som rör sig i en trasig själ är bokens styrka; över huvud taget är Kallentofts språkbehandling enastående och räddar denna nagelbitare när verklighetsförankringen försvinner ut på väl stora djup. En kväll och en halv natt, sedan var boken läst. Något som betygsmässigt talar sitt tydliga språk."

C. Lundh, Mariestadstidningen

"Mons Kallentoft berättar en spännande historia med fokus på hur mycket en förälder är beredd att offra för att hitta sitt barn. Även om det betyder att bryta mot lagen och ge sig i lag med korrupta poliser och skumma skurkar."

Kenth Jönsson, Ölandsbladet


"Mons Kallentoft briljerar i denna bok med ett fint och poetiskt språk. Han experimenterar dessutom med formatet och låter skrivandet krumbukta i oanade banor. Kapitlen går in i varandra med bara kommatecken emellan. Det är verkligen innovativt och intressant."

Nisse Scherman


"Boken är välskriven, spännande, berörande, intensiv, och riktigt bra. Rekommenderar den varmt, precis som alla andra böcker av Mons Kallentoft."

Bims blogg


"...rytmen, musikaliteten i berättandet, variationerna mellan det spröda ljudet från ett stycke som kanske bara är några enstaka ord och våldsamma crescendon i meningar som vägrar ta slut, framvällande känslosamma upprepningar i helt oväntade synonymer eller överraskande metaforer som kan förmedla hjärtskärande smärta och många andra starka känslor. Ibland klanger av stilla vemod: ”Natten är ensamma andetag, en polisbils sirener och neonljus som rinner över grå asfalt”.

     Det finns också något känsligt rytmiskt i de sömlösa övergångarna mellan olika berättarröster, främst Tim och Rebecka men också Emmes viskningar och en del andra, ibland avslutas kapitel mitt i en mening som när den fortsätter i nästa finns i någon annans tanke, någon annans mun. Riktigt snyggt.

     Återkommande är också livets dualism, motsatserna som samtidigt kan existera, det som finns och inte finns, skulden som måste betalas och inte kan betalas, att älska och inte älska, att gå över gränsen till det som inte kan förlåtas, att välja det otänkbara, det man gjort och inte gjort."

Kapprakt