Intervju


Mons, du slog igenom stort som deckarförfattare med Midvinterblod. Hur känns det nu när uppföljaren kommer ut på pocket? 

Toppen. Midvinterblod nådde många läsare i pocket och det hoppas jag Sommardöden också ska göra. Och det är kul när boken bli synlig överallt. Jag var i Thailand när Midvinterblod kom i pocket och på planet och vid hotellpoolen läste många boken, vilket gav mig många breda leenden på läpparna.

Hur är det egentligen att skriva en uppföljare efter en sådan succé som Midvinterblod blev? 
Jag hade börjat med boken innan. Men succén har inspirerat mig, snarare än givit mig prestationsångest.

Sommardöden är andra delen i serien om Malin Fors. Hur många böcker är det tänkt att det ska bli? 
Minst fem, kanske fler. Tiden får visa.

Kan du berätta lite om nästa bok?
Den heter Höstoffer och utspelar sig i slotts- och adelsmiljö. En uppkomling hittas mördad i en vallgrav till slottet han köpt av en adelsfamilj i kris…

Vad är det bästa med ditt yrke, tycker du?      
Att jag kan beröra och underhålla så många olika människor. På senare år har jag förstått att det är därför som jag skriver. En livsuppgift god som någon. Jag styr också i stort min egen tid. Ett privilegium, särskilt för en småbarnsfar som jag.

Du har skrivit tre romaner tidigare. Berätta lite om dem. 
Pesetas är en rafflande thriller om bankrån som utspelar sig i Madrid. Kanske inte helt oväntat med tanke på titeln. Marbella Club utspelar sig i hela Europa och är en superspännande hämndhistoria med traffi­cking som huvudtema. Vilket känns som ett vik­tigt tema idag. Min tredje roman heter Fräsch, Frisk och Spon­tan och är en samtidsskildring om vår tids kon­sumtions- och varumärkeshysteri. Boken har kultstatus i vissa populärkulturella kretsar men precis som mina andra böcker kan den läsas som rent läsgodis och som en spännande thriller.  Så har jag gett ut en reportagesamling också. Food Noir, om resor och gastronomi i annat ljus.

Är det någon skillnad på ditt författarskap och ditt sätt att skriva nu?
Jag hoppas jag blir bättre och bättre. Jag skriver enklare och klarare nu hoppas jag. Och det verkar tillltala den som jag hoppas ska läsa. 

Har du något drömprojekt som du skulle vilja skriva på? 
Böckerna om Malin Fors är ett drömprojekt. Sedan skulle jag vilja ägna tio år i tropikerna åt att skriva en tvåtusen sidor tjock samtidsroman. Totalt världsfrånvänt.