Höstoffer recensioner


"Kallentoft aspirerar utan tvekan på titeln Sveriges deckarkung med den tredje delen i serien om kriminalinspektör Malin Fors, sominleds med att slottsägaren och advokaten Jerry Petersson kropp hittas flytande i en vallgrav. En riktigt kuslig och spännande berättelse om pengar och maktbegär."
David Bogerius, TV4

"Bland det bästa man kan läsa i den svenska litteraturen just nu."
Magnus Utvik, SVT Gomorron

"Han har utvecklat en egen stil, det är inte den första romanen som han låter den mördade träda fram som en sorts berättare hinsides denna värld. Inte på något tröttande övernaturligt sätt, utan som ett stilgrepp i stället för återblickar.
   Jag tycker det fungerar alldeles förträffligt.
   Mons Kallentoft är också en skicklig gestaltare. Malin Fors känns så äkta, så äkta i sin ynkliga misär när hon förnekar sina problem och inte lyckas nå fram till sin älskade dotter Tove."
Anders Wennberg, GD

"Nu är hon tillbaka, Linköpings kriminalhjältinna Malin Fors. Olyckligare och mer nersupen än någonsin tar hon sig an mordet på en framgångsrik IT-miljonär.
Viskningarna från andra sidan är som en kör i ett grekiskt drama, som leder både läsaren och kommissarie Malin Forss på rätt spår för att lösa mordgåtan."
Anna Lindberg, Corren

"Men det som är Malin Fors svaghet visar sig bli romanens styrka. För det är tydligt att det är i förtvivlan, social osäkerhet och alkoholsug som Mons Kallentoft har sin friskaste inspirationskälla.
... när han närmar sig mobbade barns utsatthet eller den kallsvettiga bakfyllans ångest får skrivandet nerv och täthet."
Ingegärd Waaranperä, DN

"Diskbänksrealism och spöken mixas i nya deckaren om Malin Fors.
...En ung kvinna som klassisk svensk kriminalare och ett mer litterärt språk är hans recept."
Cecilia Gustavsson, Aftonbladet

"Det som i förstone verkar vara en tämligen ordinär kriminalroman utvecklas nämligen i takt med utredningen till en ganska ursinnig och isande skildring av de klassklyftor som finns bevarade i detta det mest solidariska av samhällen, och Kallentoft är skicklig nog att aldrig hemfalla åt vare sig enkelspårighet eller psykologiska lättvindigheter."
Per Planhammar, GP