Vårlik recensioner

Någon har utnämnt Kallentoft till Sveriges nuvarande deckarkung. Det är ingen överdrift. 
Rolf Asmundsson, Östran

Mons Kallentoft är fantastisk. Relationerna på polisstationen, det knackiga samspelet mellan Malin och den tonåriga dottern och längtan efter kärlek varvas med den allt mer skruvade kampen mot det onda. Läsfest för er som gillar spänning.
Inger Lundqvist, Norra Västerbotten

"På en dröjande, suggestiv prosa, som nog aldrig har fungerat bättre än denna gång, skildras mänskligt förfall ur flera aspekter. Öden, bilder och röster flätas samman till en helhet och det är ytterst sällan en svensk kriminalförfattare förmår göra det så skickligt som Mons Kallentoft."
Per Planhammar, GP

"Brottet som begås i ”Vårlik” är inte heller bara ett personligt brott, det tycks ligga något i det som angår det allmänna, som kanske till och med har rötter i ett slags uråldrig, mytologisk ondska. Den som man hittar i Dantes ”Inferno”, de grekiska myterna, ja själva mörkrets hjärta. ”Vårlik” gör ett gott försök att förnya deckarens eviga budskap om att göra rätt, genom att ställa frågan om vad ”rätt” är. I större utsträckning än i seriens tidigare böcker försöker Kallentoft här reda ut begreppet ondska, inom ramen för kriminalromanens strikta regler."
Elise Karlsson, SvD

"För Malin Fors är privatlivet, även med hennes mått mätt, minst sagt turbulent. Samtidigt som bomben briserar står hon vid sin mammas kista. Dessutom är Fors nybliven nykter alkoholist och ensamstående tonårsmamma. Kanske låter det för tungt, men faktum är att hon aldrig har varit mer intressant att läsa om än nu."
Maria Neij, Corren

”Vårlik handlar i sann kallentoftsk anda lika mycket om Malin Fors egna vedermödor med att hålla sig nykter, vara en god mor, längta efter kärlek och att reda ut sin relation till sina föräldrar, som att följa Linköpings poliser sakta men säkert nysta upp orsaken till explosionen och dödsfallen."
Marita Johansen, Nerikes Allehanda

"Mons Kallentoft har med sina böcker skapat en egen liten kriminalromanvärld någonstans mellan det realistiska och det övernaturliga där han berättar sin historia med ett flödigt och poetiskt språk."
Gunilla Wedding, Norra Skåne

"Boken tar upp kärlek, sorg, skräck, hat, förtvivlan, ondska, glädje, liv och död på ett enastående vackert sätt. Kallentoft väver samman livets röster med de dödas toner, och han återskapar både det realistiska och det övernaturliga, med sin säregna och mjuka stil.
   Berättarrösten är både vardagsnära och poetisk på samma gång, då författaren blandar spänning i jakten på rättvisa med en mild röst bortom denna värld som hela tiden bevakar och försöker förstå.
...
Spänningen är verkligen oerhört påtaglig i Vårlik, och Kallentoft lyckas skapa en handling som berör och skänker stillhet. Frågor om liv och död svävar där ovanför utredningen som en lugnande hand, och historien är allt annat än förutsägbar."
Therese Bergman, Tidningen Kulturen